Yhteiskehittämisessä on luodaan paikkoja vaikuttamiselle ja yhteistyölle tarkoituksenmukaisella tavalla. Meiltä saat kokeneen yhteiskehittäjän, joka auttaa luomaan rakenteet ja toimintatavat osallisuudelle tavoitteen saavuttamiseksi. Parhaimmillaan projekti jättää jälkeensä osallisuuden rakenteita ja toimintatapoja pysyvästi.
Mitä yhteiskehittäminen on?
Yhdessä kohti yhteistä tulevaisuutta.
Yhteiskehittäminen on yhteistä työtä yhteisen tavoitteen eteen tarkoituksenmukaisissa ryhmissä sekä tiimeissä. Se on tapa kehittää yhdessä, vaikuttaa yhteisiin asioihin ja edistää osallisuuden kokemusta.
Yhteistyötä kehittämällä syntyy kestävämpiä yhteistyön käytäntöjä ja jopa osallisuuden rakenteita. Kun haluat ratkaista monimutkaisia haasteita, luoda vaikuttamisen mahdollisuuksia tai lisätä osallisuustaitoja, silloin yhteiskehittäminen kannattaa!
Käyttäjälähtöistä kehittämistä, yhteistyötä, tiimivalmennusta, koulutuksia, palvelumuotoilua, käytettävyystestauksia, osallistavia työpajoja ja osallisuutta. Tästä kaikesta on yhteiskehittäminen tehty.
Miksi yhteiskehittää?
Hyötyjä eri osapuolille
Tilaajalle - tapa ratkaista monimutkaisia haasteita yhdessä
Jos sinulla on tarve saada ihmiset mukaan, yhteiskehittäminen tarjoaa prosessin, työkaluja ja ajattelutavan yhdessä tekemiselle.
Kehittäjälle - tapa johtaa käyttäjätiedolla
Jos haluat varmuutta ja tukea valintojen tekemiselle prosessin aikana, yhteiskehittäminen tarjoaa keinoja nojata käyttäjä- ja asiakastietoon.
Fasilitaattorille - tapa tehdä tilaa yhteistyölle
Jos saat haasteeksi motivoida ja sitouttaa ihmisiä mukaan yhdessä tekemiseen, löydät yhteiskehittelyn eri muodoista kyseiseen tilanteeseen parhaan tavan rakentaa yhteistyötä.
Osallistujalle - tapa vaikuttaa ja vaikuttua
Olemalla mukana yhteisen työn edistämisessä voit vaikuttaa omaan ympäristöösi, kehittää ajatteluasi ja olla osa yhteisöä.
Milloin yhteiskehittäminen kannattaa?
Kun haluat ratkaista monimutkaisen haasteen, luoda uutta ja nojata käyttäjä-ja asiakastietoon
Yhteiskehittäminen on tapa kehittää ketterästi ja tietoon nojaten. Se vaatii sitoutumista yhteistyöprosessiin, päätöksenteon avaamiseen, riittävästi resursseja ja oppimisprosessiin heittäytymistä.
Kun haluatte sitoutumista yhteiseen päämäärään sekä jaettua vapautta ja vastuuta
Yhteistyöprosessi sitouttaa ihmisiä yhteiseen päämäärään kasvattaen yhteistä ymmärrystä kohtaaminen kerrallaan. Antamalla valtaa ja vastuuta ihmisille voidaan saada aikaan muutosta arjen tasolla.
Kun haluat mahdollistaa vaikuttamisen, yhteenkuuluvuutta, toivoa ja luottamusta tulevaisuuteen
Yhteiskehittäminen on osallisuutta eli kokemusta siitä, että kuulun johonkin ja minulla on mahdollisuus vaikuttaa ympäristööni. Parhaimmillaan vaikuttamisen mahdollisuuksilla on laajoja heijastevaikutuksia ympäristöön ja hyvinvointiin.
Miten yhteiskehittää?
4 näkökulmaa ihmisten mukaan ottamiselle
Ymmärrämme erilaisia osallisuuden ja kehittämisen muotoja ja hyödynnämme niitä tehokkaasti. Työskentelemme käyttäjätiedosta inspiroituen, tietoa keräten, tietoa yhdessä muokaten ja ihmisiä päämäärään valmentaen.
Inspiroituminen
Tämä teema keskittyy oman tietotaidon sekä kokemusten hyödyntämiseen sekä analysointiin, jotta luodaan parempi lopputulos. Menetelmiä voivat olla: Kokemusasiantuntijuus, konsultointi, asiantuntijuus.
Tutkiminen
Tämä teema keskittyy tiedon keräämiseen ja analysointiin, jotta ymmärretään paremmin tarpeita ja toiveita. Menetelmiä voivat olla: Haastattelut, profilointi, kokemusten kartoitus.
Yhteistyö
Tämä teema keskittyy eri sidosryhmien väliseen yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen. Tavoitteena on luoda yhteisiä ratkaisuja ja parantaa kommunikaatiota. Menetelmiä voivat olla: Yhteissuunnittelutyöpajat, käytettävyystestit, sidosryhmien väliset keskustelut ja neuvottelut.
Yhteistoiminta
Tässä teemassa painotetaan aktiivista osallistumista ja yhteisten tavoitteiden saavuttamista. Tavoitteena on luoda kestäviä ja inklusiivisia ratkaisuja. Menetelmiä voivat olla: Tiimivalmennus, käyttäjä-/asukasraadit, puntaroivat kansalaispaneelit, dialogit.
Milloin yhteiskehittäminen ei kannata?
Kun tarvitset välittömästi valmiit suunnitelmat, ideat tai konseptin.
Yhteiskehittäjä tuo mukanaan toimivan prosessin ja työkalut, mutta itse sisältö syntyy yhteisen työn tuloksena välillä tietoa keräten ja välillä kiteyttäen. Jos sen sijaan haluat valmiit ratkaisut eikä sinulla ole aikaa tai resursseja, ei yhteiskehittämiseen kannata panostaa.
Kun ette ole valmiita oppimaan uutta.
Yhteiskehittäminen vaatii ei-tietämisen tilassa olemista, asiantuntijuuden hatun sivuun laittamista ja uteliasta mieltä. Jos sinulla, tiimilläsi tai organisaatiolla ei ole voimavaroja viedä yhteistyötä seuraavalle tasolle, tämä työskentelytapa ei ole teille paras.
Kun ajattelet tietäväsi vastauksen.
Yhteiskehittäminen on näennäisosallistamista silloin, kun tietoa, jota syntyy prosessin aikana ei osata kytkeä osaksi perusteluja, ratkaisuja tai lopputulosta. Jos ajattelet osallisuuden olevan välttämätön paha tai uskot, että osaat itse ratkaista asian paremmin, silloin kannattaa vielä pohtia eri ohjausmuotoja ja kehittämismalleja.
Mitä saat, kun ostat yhteiskehittämistä?
Yhteiskehittäminen on tapa kehittää ratkaisuja, vaikuttaa yhteisiin asioihin ja edistää osallisuutta.
Mihin kaikkeen hyödynnämme yhteiskehittämistä?
Muutosmatkat tilojen ja kulttuurien käännekohdissa.
Rakennuksen vision kirkastaminen, katso esimerkkiprojektimme.
Pedagoginen suunnittelu esimerkiksi yhteisopettajuusmallin kehittäminen, katso kuinka kehitimme uusia toimintamalleja rakennushankkeen rinnalla.
Työympäristösuunnittelulla pyritään kirkastamaan toivottua tulevaisuuden toimintaa, katso kuinka autoimme sote-keskuksen muutosmatkalla.
Osallisuuden suunnittelu muutoksen tai kehittämisen tavoitteiden saavuttamiseksi muotoilun ja valmentamisen prosesseja sekä työkaluja hyödyntäen.
Yksilövalmennus projektipäällikön tukena joko konsultoiden tai ajattelua tukien valmennuksen avulla.
Tiimivalmennus toiminnan kehittämiseksi joko hyvästä paremmaksi, haasteista ratkaisuiksi tai perustan luomiseksi.
Seuraa meidän oivalluksia yhteiskehittämisestä!
Kiinnostuitko?
Kerron mielelläni lisää erilaisista tavoista toteuttaa yhteiskehittämistä juuri teidän tarpeisiinne.
Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon (30 min) sähköpostilla julianna.nevari@kompus.fi. Etsitään yhdessä teille sopivia ratkaisuvaihtoehtoja!