Skip links
Published on: Ajankohtaista

Käyttäjälähtöisellä kehittämisellä käytettävyyttä

Kuva: Julianna Nevari

Miksi ottaa käyttäjät mukaan suunnitteluun?

Käyttäjälähtöinen suunnittelu tavoittelee ensisijaisesti toimivia tiloja taloudellisilla reunaehdoilla. Haasteellisinta prosessissa on löytää yhteinen käsitys siitä, millaisia ovat toimivat tilat 5-50 vuoden kuluttua. Samalla haetaan uudenlaista tapaa toimia ja suunnitellaan tätä uutta tapaa vastaavat tilaratkaisut. Melko haasteellinen yhtälö.

Reilu vuosi sitten valmistunut, Helsingissä sijaitseva Suomalais-venäläisen koulun uudisrakennushanke pääsi Helsingin Sanomien otsikoihin melko positiivisella otsikolla (lue juttu täältä). Samaan aikaan Helsingissä oli myös kouluja, jotka pääsivät otsikoihin suurien muutoskustannusten takia. Suomalais-venäläisen koulun käyttäjälähtöiseen suunnitteluprosessiin panostettiin useiden vuosien aikana, sanoisin, että esimerkillisellä tavalla.

Kaikilla kouluilla ei ole mahdollisuutta satsata kehittämiseen tällä tavalla. Siksi on tärkeää oppia niistä prosesseista, joissa panostus on ollut mahdollista.

Minulle henkilökohtaisesti kyseinen rakennus ja yhteisö merkitsevät kasvumatkaa työ-, oppimisympäristö-, ja osallisuuden asiantuntijana. Prosessin aikana koostin oppeja Opetushallitukselle kirjoitettuun kirjaan ”Koulusta oppimisen ympäristöksi”. Sittemmin olen oivaltanut jatkuvasti uutta siitä tavasta, jolla käyttäjiä otetaan mukaan mukaan suunnitteluun viisaasti.

Olen etuoikeutettu, kun saan kehittää jatkuvasti tehokkaampia ja vaikuttavampia prosesseja sekä menetelmiä toivottavien tulevaisuuskuvauksien ja reittien luomiseksi.

Olen vakuuttunut, että vain yhteistyöllä voimme saada muutosta aikaan ja vaikuttava yhteistyö vaatii panostusta keskusteluiden laatuun.

Vähemmällä voi saada aikaan enemmän. Siihen pyrin ja toivon, että kaikilla työ-ja oppimisympäristöissä olisi mahdollista pysähtyä uuden äärelle. Osallisuus ei ainoastaan mahdollista toimivia tiloja ja arkea vaan parhaimmillaan lisää hyvinvointia niin yksilöiden kuin yhteisöjen elämässä ja jopa yhteiskunnassa laajemmin.

Yritän jatkuvasti ymmärtää, miten meidän kannattaisi tutkia osallisuuden vaikuttavuutta ja missä meidän kannattaisi käydä keskustelua osallisuuden vaikutuksista.

 

Kirjoittaja: Julianna Nevari, Kompus Oy:n toimitusjohtaja