Skip links
Published on: Ajankohtaista

Käyttäjälähtöisellä kehittämisellä käytettävyyttä

Miksi ottaa käyttäjät mukaan suunnitteluun?

Käyttäjälähtöinen suunnittelu ei ole vain trendi – se on avain onnistuneisiin ja pitkäkestoisiin tilaratkaisuihin. Kun käyttäjät otetaan mukaan suunnitteluun, lopputuloksena on tiloja, jotka toimivat aidosti arjessa, pysyvät kustannustehokkaina ja tukevat käyttäjien hyvinvointia vuosikymmeniä eteenpäin.

Helsingissä rakennettu Suomalais-venäläinen koulu onnistui käyttämään käyttäjälähtöistä suunnittelua hyödykseen, mikä johti positiivisiin tuloksiin niin käyttäjäkokemuksen kuin budjetin hallinnan kannalta*. Samaan aikaan monissa muissa kouluissa vastaavanlaisten prosessien puute johtaa korkeisiin muutoskustannuksiin ja tyytymättömiin käyttäjiin. Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on ottaa käyttäjät mukaan heti alusta alkaen ja panostaa osallisuuden toteutustapaan.

Kun suunnittelet uusia työ- tai oppimisympäristöjä, huomioi seuraavat asiat:

  1. Luo osallisuuden ohjelma: Selkeät tavoitteet ja suunnitelma auttavat kaikkia osapuolia onnistumaan. Vuorovaikutusta voidaan toteuttaa monin eri tavoin, joten valitse teille sopivimmat yhteistyöprosessit ja menetelmät. Ohjelma voi olla elävä ja päivittyä matkna varrella, kunhan suuret linjat on kaikilla tiedossa.
  2. Luo vahva, yhteinen visio alusta alkaen: Alkuvaiheessa valitaan tulevaisuuskuva, joka kannattelee läpi pitkän muutosprosessin.
  3. Varmista yhteinen suunta tilaohjelmavaiheessa: Vision ja muutosten kirkastaminen ja suunnitelmavaihtoehtojen yhteisarviointi vievät sitoutumista sekä suunnittelua aimoharppauksin eteenpäin. Johto ymmärtää toivotun tulevaisuuskuvan ja käyttäjät tuntevat toiminnan parhaiten, joten he voivat antaa arvokasta palautetta siitä, mikä toimii ja mikä ei.
  4. Keskity keskusteluiden laatuun: Visiosta ja suunnitelmista keskustelemalla sekä yhteistä toimintaa kehittämällä käyttäjät löytävät motivaation muuttaa omia toimintatapojaan. Hyvät keskustelut tuottavat parempia ideoita ja ratkaisuja. Luo ympäristö, jossa kaikki osapuolet voivat tuoda näkemyksensä esiin.
  5. Panosta muuton jälkeiseen aikaan: Muutos on todellinen vasta kun sitä eletään todeksi. Silloin on tärkeää jatkaa keskusteluja ja toiminnan kehittämistä, jotta tilat tukevat sitä toimintaa mihin ne on suunniteltu.

Jos haluat varmistaa, että seuraava projektisi onnistuu ja tuo aitoa arvoa käyttäjille, panosta käyttäjälähtöiseen suunnitteluun. Ja muista, vähemmällä voi saada aikaan enemmän. Lopputuloksena osallisuus ei ainostaan mahdollista toimivia tiloja vaan parhaimmillaan lisää hyvinvointia niin yksilöiden kuin yhteisöjen elämässä ja jopa yhteiskunnassa laajemmin.

Kiinnostuitko käyttäjälähtöisestä suunnittelusta? Ota yhteyttä, niin autamme sinua kehittämään prosessin, joka takaa menestyksen. Tarjoamme maksuttomia sparraustuokioita (15-45 min), joissa asiantuntijamme auttaa sinua kirkastamaan osallisuuden tarvettanne. Saatte halutessanne myös tarjouksen käyttäjälähtöisestä muutosmatkasta.  Luodaan yhdessä tilaratkaisuja, jotka kestävät aikaa ja tukevat käyttäjien tarpeita pitkälle tulevaisuuteen.

Kirjoittaja: Julianna Nevari, Kompus Oy:n toimitusjohtaja

*Lue Helsingin Sanomien artikkeli Suomalais-venäläisestä koulusta.

Juttele asiantuntijamme kanssa ja varaa sparrausaika!
Kiinnostuitko? Tutustu täältä pedagogisen suunnittelun palveluihimme!