Tunteet tilamuutoksissa Dialogi
Kompus osallistui Suomen toiseen kansalliseen Erätauko-viikkoon 1.-7.12.2021, jolloin ympäri Suomen järjestetään useita keskusteluja suomalaisuudesta ja Suomesta. Kompus järjesti dialogin tunteiden merkityksestä tilamuutoksissa.
VALMENNUS / Dialogimenetelmän käyttö yhteisen ymmärryksen syventäjä
#Fasilitointi
#Dialogi
#Keskustelu
#Ymmärryskeskustelu
#Tasaarvoinenkeskustelu
Keskustelua tunteiden merkityksestä tilamuutoksissa
Järjestimme Erätauko-keskustelun aiheesta “Miten tunteet vaikuttavat tilamuutoksissa (Suomessa)?” ja dialogi herätti paljon mielenkiintoisia näkökulmia!
Keskustelu koettiin tasavertaisena, rentona ja miellyttävänä. Oivalluksina heräsi monenlaisia ajatuksia, jotka voisi kiteyttää seuraavasti: Koemme kaikki muutoksen eri tavoin (mm.aseman, roolin, elämäntilanteen, merkitysten kautta) ja siksi on tärkeää käydä tasavertaista keskustelua erilaisista kokemuksista. Selkeällä johtamisella, viestinnällä, suunnittelulla ja rakenteilla luomme tilaa tunteista keskustelulle. Koemme loppujen lopuksi tilamuutokset aika samalla tavalla, olemme hyvin samankaltaisten kysymysten äärellä toimintaympäristöstä huolimatta. Alle on koottu vielä kaikki oivallukset näiden kolmen teeman ympärille.
Tämä keskustelu liittyy Suomen toiseen kansalliseen Erätauko-viikkoon 1.-7.12.2021, jolloin ympäri Suomen järjestetään useita keskusteluja suomalaisuudesta ja Suomesta. Erätauko-keskustelussa pyrimme syventämään ymmärrystä itsestä, muista ja maailmasta. Puhumme omasta kokemuksesta ja kuuntelemme toista ihmistä.
Ajankohta: talvi 2021
Kesto: 2,5 h
Kompuslaiset: Nevari
Kumppanit: Sitran erätaukosäätiö ja osallistujat (4+1 hlö)
TILAMUUTOkSEN MONINAISET KOKEMUKSET
”Tilamuutokset ovat työyhteisön kannalta moninainen kokonaisuus.”; ”Tilaa täytyy olla kaikenlaisille tunteille. Tunteiden takana on aina viesti jostakin.”;”Olisi tärkeä nykyistä enemmän puhua tunteista ja niihin johtaneista syistä tilahankkeen eri vaiheissa. Ne voivat pahimmillaan ja parhaimmillaan vaikuttaa omiin ajatuksiin tilojen toiminnasta ja tilojen rakenteesta.”; ”Kaikki muutoskokemukset ovat yhtä tärkeitä – vaalitaan niitä!”
Oivalluksia dialogista 1/3
OSALLISUUS LUO TILAA TUNTEILLE
”Osallistaminen sitouttaa käyttäjät tilahankkeen suunnitteluun sekä parhaimmillaan myös tunteista puhumiseen.”; ”Hyvä suunnittelu, yhteistyö ja johtaminen ovat muutoksen kannalta tärkeitä.”;”Helposti negatiivisia ajatuksia, tuntemuksia syntyy herkemmin, joten myönteisille ajatuksille, tuntemuksille olisi tärkeää tehdä tietoisesti tilaa.”; ”Yhteisen vision luominen ja ajan antaminen muutokselle tärkeää.”
Oivalluksia dialogista 2/3
IHMISYYS YHDISTÄÄ
”Ihmiset ovat erilaisia, mutta meillä on paljon yhteistä.”; ”Myös persoonatyyppimme ihmisinä vaihtelevat, mutta silti vaikkapa työyhteisön ja ilmapiirin psykologinen turvallisuus on useimmille tärkeää. Muutoskin mahdollistuu silloin parhaiten.”;”Puhuttaessa tunteista tilamuutoksessa, ollaan hyvin samanlaisten kysymysten ja kokemusten äärellä, vaikka taustamme sekä roolimme ovat hyvin erilaiset.”; ”Muutoksissa on hyvä huomata, että prosessit ovat hyvin samankaltaisia eri yhteisöissä.”
Oivalluksia dialogista 3/3
Missä tilanteessa dialogi toimii parhaiten?
Tarve luoda yhteistä ymmärrystä
Dialogi on ymmärryskeskustelua. Kuulemme toistemme erilaisia ja samanlaisia näkökulmia, joista muodostuu yhteinen ymmärrys käsiteltävästä aiheesta. Keskustelussa ei tehdä päätöksiä tai haeta ratkaisuja.
Tarve tasavertaiselle ja luottamukselliselle keskustelulle
Dialogissa puhutellaan etunimillä ja lähestytään toisia kokemusten kautta yhteisten pelisääntöjen turvin. Tästä syntyy tasavertaisen keskustelun ilmapiiri.
Tarve keskustelulle ja toisten kohtaamiseen
Keskusteluun tullaan ilman valmistautumista ja asiantuntemusta aiheesta. Ohjaaja vie keskustelua eteenpäin ja tunnelma on rauhallinen.